Élő Könyvtár - módszer, program és közösség | Sokszínűség Oktatás Munkacsoport

Élő Könyvtár - módszer, program és közösség

Az Élő Könyvtár több, mint módszer. Egy közösség - olyan emberek közössége, akik vállalják, hogy átadják önmagukat és történetüket mindenkinek, aki nyitott és érdeklődő, mindenkinek, aki kész arra, hogy mindenféle előítéletet hátrahagyva az egyedi emberrel találkozzon a sztereotípiák helyett. Egy Élő Könyvtár közösségében általában olyan emberek vannak, akik valamiért, valamiben “mások”, illetve sok velük kapcsolatban a téves sztereotípia, vagy diszkrimináció áldozatai - például fogyatékkal vagy lakhatási szegénységben élők, romák, transzneműek, menekültek vagy akár sokgyermekes anyák. Amit ők vállalnak, óriási teljesítmény és ajándék - könyvként kinyílva, kilépve a komfortzónából, őszintén elmesélik a történetüket egy olyan ember szemébe nézve, aki számukra teljesen idegen, és olyan emberekkel vállalkoznak párbeszédre, akik esetleg először prekoncepciókkal ülnek le hozzájuk.

Egy Élő Könyvtár rendezvény éppúgy működik, mint egy rendes könyvtár – az olvasók kikölcsönöznek egy "könyvet" egy rövid időre. Miután elolvasták, visszahozzák, és ha kedvük van, kikölcsönöznek egy másikat. Itt viszont a könyvek emberek, és nem csak beszélnek, de beszélgetnek, válaszolnak is olvasók kérdéseire, sőt, a ők is tehetnek fel kérdéseket, és akár maguk is tanulhatnak.

Nem kell hosszan magyarázni, mennyi mindenre lehet jó az Élő Könyvtár. Elősegítheti, hogy az emberek jobban megismerjék és megértsék egymást, hogy jobban tudjanak kommunikálni, elősegítheti a közösségekben való boldogulást, erősítheti az empátiát és a szolidaritást, felhívja a figyelmet egyes sztereotípiák hamisságára illetve a csoportok és egyének közötti hasonlóságokra valamint különbségekre.

Egy Élő Könyvtár rendezvény mindenkinek ajánlható, családoknak, időseknek, fiataloknak, osztályoknak, pedagógusoknak. Érdemes tehát figyelni, mikor hol lesz hasonló rendezvény.

 

Íme pár oldal, amit érdemes követni:

Kazinczy Living Library

Iskolai Élő Könyvtár

Élő Könyvtár Szeged

 

Iskolai Sokszínűség Hete