Hagyományteremtő kampány az emberi jogok világnapján | Sokszínűség Oktatás Munkacsoport

Hagyományteremtő kampány az emberi jogok világnapján

Az első Ismerd meg Te is az emberi jogokat! kampány sikerei után a kezdeményezés remélhetőleg jövőre még több embert tud elérni programjaival. 

Az emberi jogok világnapja alkalmából a Történelemtanárok Egylete, az Emberi jogok tanítása mozgalom kezdeményezője – az EJHA - emberi jogi nevelők hálózataval együttműködve – kampányt indított, amelynek célja, hogy december 10-én (vagy annak időszakában) minél több helyen legyen olyan program, amely felhívja a figyelmet az emberi jogok fontosságára, erősíti a társadalmi szolidaritást és felelős cselekvésre ösztönöz. A kampány sikeréről így számoltak be:

"A felhíváshoz 31 szervezet, intézmény, illetve magánszemély csatlakozott az ország különböző régióiból; a főváros mellett 8-10 vidéki város is képviseltette magát.
A nagyobb civil szervezetek (Amnesty International Magyarország, Emberség Erejével) mellett helyi közösségek, kezdeményezések (pl. Varázskulcs Közösség, Art-ravaló), aktivisták, tanárok és szociális segítők is részt vettek, továbbá csatlakozott a Könyvtárostanárok Egyesülete. A jelentkezők 2/3-a oktatási intézményben – általános iskolában, gimnáziumban, szakgimnáziumban, egyetemen, gyógypedagógiai intézményben – szervezett foglalkozást diákoknak. 

A kampány keretében megvalósult programok jellege és témája változatos volt: rendhagyó tanóra, kvíz, poszterkészítés, társasjáték, kiállítás, vitaklub, beszélgetés filmekről és dalokról, internetes kutatás, szakmai műhely és érzékenyítő foglalkozás. Szóba került többek között a szólásszabadság, interkulturális kommunikáció, állampolgári jogok és a jogállamiság, gyűlölet-bűncselekmények, demokrácia, melegség, nők jogai, emberkereskedelem, történelmi vonatkozások, jogvédelem, aktivizmus.

A nyilvánosság számára is nyitott programok közé tartozott az Emberség Erejével Alapítvány által szervezett játékkavalkád, a Demokratikus Ifjúságért Alapítvány vitajátéka, vagy az Amnesty rendhagyó emberi jogi foglalkozása és Levélíró Maratonja a Szabadság téren.

Az emberi jogi társasjátékok több helyen is főszerepet kaptak, pl. a pécsi játék kavalkádon, a DIA Vox Pop vitajátékán, továbbá egy munkahelyen, ahol a Szociopoly-val játszottak az ott dolgozók."