A Haver programja | Sokszínűség Oktatás Munkacsoport

A Haver programja

A Haver Alapítvány önkéntes oktatóstábja elsősorban középiskolásoknak és egyetemistáknak tart interaktív órákat informális oktatási eszközökkel a zsidóság témájában. Foglalkozásaik olyan specifikus témákra épülnek mint a zsidó identitás, zsidó kultúra és tradíció, zsidó történelem, holokauszt, zsidó vallás és közösségek.

Az Alapítvány központi értéke a világ sokszínűségébe és a minden embernek kijáró tiszteletbe vetett hit. Oktatási anyagaikkal, foglalkozásaikkal mindig a párbeszéd megteremtésére és elősegítésére törekszenek, valamint arra, hogy a résztvevők szabadon oszthassák meg a vallás és a kultúra területén szerzett tapasztalataikat, élményeiket, ezzel is hozzájárulva a sokszínűség mint össztársadalmi érték átéléséhez és elsajátításához. A Haver Alapítvány hisz abban, hogy valós tanulás csak párbeszéd segítségével történhet, tapasztalás és aktív részvétel útján.

Foglalkozásaik egyik fő célja, hogy a fiatalok érthető, érdekes és könnyen hozzáférhető módon szerezzenek és osszanak meg zsidósággal kapcsolatos ismereteket. A foglalkozások során szituációs játékokkal, gondolatébresztő gyakorlatokkal, moderált vitával és videofilmekkel igyekszenek segíteni a résztvevőknek, hogy egymás véleményére nyitottan, minél több új információval térjenek haza.

A Haver Alapítvány önkéntesei a 2002-es indulás óta évente körül-belül 3-4 ezer diákkal és tanárral találkoztak.

Iskolák és oktatási intézmények számára az alábbi foglalkozásokat kínálják:

Identitás, tolerancia:  Ki zsidó, és mi a zsidó identitás: Vallás? Nép? Kultúra? Sorsközösség? Mi van, ha valakinek egyik sem? És ki határozza meg egyáltalán mi az, hogy zsidó?

Zsidónegyed séta: Helyszínek, történetek, hagyomány és közösségek Budapest történelmi zsidónegyedében. Interaktív városi séta.

Holokauszt: Személyes történetek, sorsok egy túlélő visszaemlékezésén keresztül.

Dilemma kávéház: Személyes történetek, sorfordító élethelyzetek – dilemmák és lehetséges válaszok.

A Haver foglalkozásai iskolák és oktatási intézmények számára díjmentesek. 

 

Forrás és további információk: http://haver.hu/