Hiánypótló kiadvány LMBT témájú iskolai szituációkról | Sokszínűség Oktatás Munkacsoport

Hiánypótló kiadvány LMBT témájú iskolai szituációkról

Még mindig tabu? címmel megjelent a Melegség és Megismerés praktikus, illusztrált füzete a Labrisz Leszbikus Egyesület kiadásában. A könyvecskét a Pride hónap alkalmával mutatták be egy műhelyfoglalkozás keretében.

A bemutatót a szerzők, Kövesi Györgyi és Rédai Dorottya tartották, de jelen volt a kiadvány szakmai lektora, Lőrincz Noémi, és illuszrátora, Szűcs Edit, valamint a Melegség és Megismerés program pár óratartó önkéntese is.

A kiadvány elsősorban pedagógusoknak, nevelőknek szeretne útmutatót, segítséget nyújtani, de minden iskolapolgár, szülő és érdeklődő számára szolgálhat új információkkal. Tíz olyan, rajzban megjelenített szituációt  dolgoz fel pedagógiai, pszichológiai szempontból, emberi jogi keretben, ami számos tabutémával szembesíthet, miközben a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű diákok helyzetére irányítja a figyelmet. Olyan - mindenki számára ismerős - helyzetek ezek, mint a szalagavató bál, a testnevelésórai történő diszkrimináció, vagy a folyosón kézen fogva sétálás.

A szép és összetett illusztrációk sokat tesznek hozzá a témához - sok kérdést és azonosulási lehetőséget kínálnak, amiből már a szövegek elolvasása előtt kiindulhat egy diskurzus - ezt a könyvbemutató műhelyen kibontakozó beszélgetés is jól példázta. A kiadvány célja - az ismeretterjesztésen kívül - elsősorban az, hogy az LMBTQ diákok léte, élethelyzetei, problémái ne legyenek tabutémák az oktatási, nevelési intézményekben, és minél többen ismerjék fel, hogyan lehet jól és konstruktívan reagálni az ábrázolt helyzetekre, vagy adott esetben megelőzni azokat.

A Melegség és Megismerés már korábban is állított össze oktatási anyagot pedagógusok számára, de - ahogy a szerzők elmondták - már egy ideje felmerült az igény egy kompaktabb, jobban használható, korszerűbb verzióra is. Ez az új kiadvány teljes mértékben megfelelhet ezeknek a kívánalmaknak, hiszen nemcsak informatív, de vitaindítónak is használható egyes órákon (pl. erkölcstanon, társadalomismeret órán, biológián, stb.). Ám a szerzők továbbra is várják a pedagógusok ötleteit, javaslatait illetve tapasztalatait a könyv használhatóságáról a melegsegesmegismeres@labrisz.hu címen.

 

Hogyan lehet hozzájutni a kiadványhoz?