A Holokauszt emléknapjára | Sokszínűség Oktatás Munkacsoport

A Holokauszt emléknapjára

A Holokauszt nemzetközi emléknapja január 27.

Ez a nap az auschwitzi koncentrációs tábor felszabadításának évfordulója. A 2. világháború alatti, nácik által vezetett népirtásban körülbelül hatmillió zsidó származású embert gyilkoltak meg, és rengeteg más csoporthoz tartozót, például romákat, fogyatékossággal élőket, melegeket vagy politikai ellenfeleket. Emlékezzünk az áldozatokra és történetükre, hallgassuk meg a túlélőket. Foglalkozzunk a felfoghatatlannal, hogy ne történhessen meg újra.

 

3 program 2021-ben:

 

Személyes történelem

A Személyes Történelem produkció keretében filmkészült a második világháborút megélt történetmesélők emlékeit és a program addigi három évének alkotófolyamatát.

http://www.szemelyes-tortenelem.eu/

Facebook- esemény: https://www.facebook.com/events/739674093341554

 

Szakácskönyv a túlélésért

A Gólem színház színdarabja Hédi néni életét mutatja be (Czingel Szilvia könyve alapján), aki át- és túlélte a 20. századot. Fiatalasszonyként elhurcoltak a lichtenwörthi koncentrációs táborba, majd amikor Budapestre visszatért, egy újabb autoriter rendszer árnyékában kellett berendeznie az életét.

A színdarabhoz a Haver alapítvány foglalkozást dolgozott ki, amelyen önkénteseik többek között arról is beszélgetnek a diákokkal, hogyan van jelen a történelem az egyéni sorsokban, életekben.

https://golemszinhaz.hu/repertoar/szakacskonyv-a-tulelesert

http://haver.hu/projektek

 

A gyilkosok emlékműve

Ács Dániel megrázó dokumentumfilmje nem a Holokauszt vagy a 2. világháború történet mutatja be, hanem csupán pár hónapét 1945 elejéről, Budapest 12. kerületéből, és egy, a közelmúltban épített szoborét, ami jelenleg is áll.  A nyilas párt – korábban zömben átlagemberként élő – tagjai Budapest ostroma alatt felfoghatatlan mészárlásba kezdtek. A turul szobrot 2. világháborús emlékműnek szántak, ám ehelyett egy olyan tömeggyilkosságra emlékeztet, amelyet magyarok követtek el magyarok ellen, akik zsidó származásúak voltak, vagy annak tartottak.  A film hatásvadászat nélkül, érzékenyen, nyíltan és pontosan igyekszik bemutatni az eseményeket, amelyekről sokáig hallgattak, és a szoborral való kapcsolatukat. Tartalma felkavaró, és gondolkodásra, szembenézésre ösztönöz.

https://444.hu/2021/01/26/a-gyilkosok-emlekmuve

 

A képen: Cipők a Duna-parton (Can Togay és Pauler Gyula alkotása)