A II. EJHA-Amnesty Emberi jogi nevelési konferencián jártunk | Sokszínűség Oktatás Munkacsoport

A II. EJHA-Amnesty Emberi jogi nevelési konferencián jártunk

Október 12-én volt a II. Országos emberi jogi oktatási konferencia, amit az EJHA ezúttal az Amnesty International Magyarországgal közösen szervezett. A célja idén is az volt, hogy az emberi jogi vagy demokratikus állampolgári neveléssel foglalkozó szakemberek új impulzusokat kapjanak, megoszthassák egymással tapasztalataikat, válaszokat keressenek közös dilemmákra, erősíthessék kapcsolataikat, és eszközöket kapjanak az emberi jogi nevelés terén végzett munkájukhoz. 

A nap egy ráhangolódó játékkal, és Miklósi László (Emberi jogok tanítása mozgalom), Milutinovits László (Európa Tanács) és Anna Surányi (EJHA) előadásaival, köszöntőivel kezdődött. A program újfent igen színes volt, és büszkék vagyunk arra, hogy a Sokszínűség Oktatási Munkacsoport is újra képviseltethette magát (most a kerekasztal-beszélgetésben), illetve több SOM partnerszervezet is tartott workshopot (például a Melegség és Megismerés), vagy bemutatkozott a szervezeti agórán (Kék Vonal és Hintalovon). A konferenciát az M1M Akciócsoport Playback színháza zárta.

Érdemes kiemelni az EjhaCKni projektet, ami egy óravázlat-bemutató keretében debütált a konferencián. Az EjhaCKni munkacsoport azt tűzte ki célul, hogy összeállítanak egy emberi jogi óravázlat-gyűjteményt, amit minél több pedagógushoz eljuttatnak, illetve tervbe vették azt is, hogy országjáró turnéra indulnak, és tréninget tartanak tanároknak az emberi jogi oktatás alapjairól és céljairól, a kiadvány tartalmát kiegészítendő. A konferencián az EjhaCKni műhelyen Surányi Anna és Lőrincz Noémi a kötet egy szexizmus és a nemi esélyegyenlőség témájával foglalkozó óravázlatát mutatta be és elemezte a résztvevőkkel.

A kerekasztal-beszélgetés – amiben a SOM is érintett volt – az iskolai zaklatás, bullying téma köré rendeződött. A beszélgetés résztvevői Pintér Karolina iskolaigazgató (Békés Iskolák program), Tihanyi Katalin (a Sokszínűség Oktatási Munkacsoport koordinátora), Nagy Balázs (az Anthropolis képviselője) és Sándor Bea (Háttér Társaság) voltak, s természetesen a jelenlévő pedagógusok, iskolai szociális munkások, és más érdeklődők. A diskurzus alaphangját az adta meg, hogy Sándor Bea bemutatta a Háttér LMBTQI diákok iskolai tapasztalatairól szóló kutatásának eredményeit és tanulságait. Ezután többek között szóba került a bullying fogalmának nehezen meghatározott volta a diákok (sőt, olykor a tanárok) szókincsében, és ennek hatása  a kutatási eredmények eltéréseire, illetve a különböző módszerek, programok hatása, illetve alkalmazásuk nehézségei, vonzó mivolta, feltételei. 

Örömmel láttuk, hogy a konferenciára még többen látogattak el, mint tavaly, és reméljük, hogy a következő években ez a növekedés folyamatos lesz!

 

Fotók: Annette Monheim Photography

Iskolai Sokszínűség Hete