LMBTQI témákról szabadon | Sokszínűség Oktatás Munkacsoport

LMBTQI témákról szabadon

Egyre több LMBTQI ember bújik elő és mondja el a saját történetét. Egyre több a támogató tanár és szülő, aki előtt a fiatalok önmaguk lehetnek, és mernek kérdezni. Egyre több jó könyvnek, filmnek és sorozatnak van leszbikus, meleg, biszexuális vagy transznemű szereplője, ahol az, hogy ő LMBTQI ember, nem viccnek vagy furcsaságnak számít, hanem egy olyan, természetes személyes tulajdonságnak, mint az, hogy valaki kék szemű, vagy hogy a biosz a kedvenc tárgya. Ezért (is) van egyre több olyan tizenéves, aki úgy nő fel, hogy természetes számára a társadalom sokszínűsége, és képes kiállni azért, hogy senkit se érjen kirekesztés. 

Viszont Magyarországon sajnos sokan vannak, akik el vannak szigetelve az ilyen erőforrásoktól, és amennyiben zártabb közösségben nőnek fel, az LMBTQI fiatalok nem láthatnak maguk előtt mintát, nem találnak támogatót, és nem kaphatnak hiteles információkat sem. A 2021 júniusában elfogadott törvénymódosítás ráadásul betiltja 18 éven aluliak számára az összes olyan terméket, reklám- és médiatartalmat, amely meleg vagy transznemű embereket jelenít meg, tiltja a társadalmi célú reklámokban az LMBTQI emberek megjelenését, valamint minden olyan iskolai programot, amely “népszerűsíti” a melegséget, a transzneműséget vagy a tranzíciót. Ezzel aláássa az LMBTQI fiatalok jogait, és még jobban kiszolgáltatja őket a titkolózással járó pszichés nyomásnak, az erőszaknak és a kirekesztésnek. 

Ám fontos tudni, hogy bármilyen félelemkeltő is a törvény, és táptalajt adhat a vádaskodásoknak, ha egy iskolai dolgozó beszél diákjaival a szexuális irányultságról és a nemi identitásról, beszél az LMBTQI emberekről, vagy aktívan támogatja LMBTQI fiatalokat, nem büntethető meg. Azt reméljük, a félelem nem keríti hatalmába azokat, akik tennének valamit az elfogadásért. Ha mégis támadás érne valakit emiatt (pl. kollégától vagy szülőtől), a Háttér Társaság Jogsegélyszolgálata ingyenes segítséget és tanácsadást nyújt.

Az alábbi források közül van, amit LMBTQI és nem-LMBTQI fiataloknak ajánlunk (pl.: Szivárvány Szakkör), és van, amit azoknak a felnőtteknek, akik szeretnék még jobban tudják támogatni diákjaikat, gyermekeiket akkor is, ha esetleg korábban nem volt lehetőségük a szexuális irányultsággal és nemi identitással kapcsolatos témákról tájékozódni. A Háttér Társaság Információs és Lelkisegély Szolgálatát is fel lehet keresni, ha további kérdéseik vannak.

 

Háttér Társaság 

https://hatter.hu/ 

A Háttér Társaság Magyarország legnagyobb és legrégibb jelenleg is működő leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer és interszex (LMBTQI) civil szervezete. Célja a szakmai és politikai közvélemény, valamint a tágabb társadalom figyelmének felhívása az LMBTQI emberek problémáira; az őket segítő szolgáltatások működtetése (pl. információs és lelkisegély-szolgálat, személyes segítő szolgálat, jogsegélyszolgálat); az LMBTQI emberek társadalmi helyzetének, szükségleteinek megismerése; ezen szempontok érvényesítése a közszolgáltatásokban; az LMBTQI emberek jogainak védelme, hátrányos megkülönböztetésük elleni fellépés; jólétük, egészségtudatosságuk növelése; az LMBTQI közösségek önszerveződésének támogatása, kultúrájuk ápolása, megismertetése.

 

Kiadványok, oldalak:

Hogyan léphetünk fel az LMBTQI és nemileg nonkonform gyermekekkel és fiatalokkal szembeni erőszak ellen? – Sokszínűség és Gyermekkor kézikönyv https://hatter.hu/kiadvanyaink/hogyan-lephetunk-fel-az-lmbtqi-es-nemileg-nonkonform-gyermekekkel-es-fiatalokkal 

Támogató barátok, tehetetlen intézmények – Az LMBTQI diákok iskolai tapasztalatai Magyarországon az Országos Iskolai Környezet Kutatás alapján

https://hatter.hu/kiadvanyaink/iskolai-kornyezet-kutatas-2017 

Szülők a szivárvány alatt – Tájékoztató füzet leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer és interszex gyermekek szüleinek és hozzátartozóinak

https://hatter.hu/kiadvanyaink/szulok-a-szivarvany-alatt 

LMBTQI a gyerekem - támogató szülők, hozzátartozók oldala és Facebook csoportja

https://hatter.hu/lmbtqiagyerekem 

https://www.facebook.com/groups/1848900808673472/ 

A család az család – Tájékoztató pedagógusok számára az azonos nemű szülőkről és gyermekeikről

https://hatter.hu/sites/default/files/dokumentum/kiadvany/csalad-pedagogus-a5-online.pdf

Az azonos nemű szülők és gyermekeik alkotta családok Magyarországon – Tájékoztató oktatási és gyermekvédelmi szakemberek és döntéshozók számára

https://hatter.hu/sites/default/files/dokumentum/kiadvany/csalad-donteshozo-a5-online.pdf 

 

Hintalovon Gyerekjogi Alapítvány és a Yelon

https://hintalovon.hu/

https://yelon.hu/ 

A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány azon dolgozik, hogy minden gyerek és fiatal jogai érvényesülhessenek. Egyik programjuk a Nemecsek Program, amely célja az iskolai zaklatás és bántalmazás elleni fellépés támogatása. Az Alapítvány üzemelteti a Yelon.hu oldalt is, amely gyerekeknek és szülőknek is válaszokat szeretne nyújtani legégetőbb kérdéseikre (például a testtel, a szexszel, illetve a szexuális irányultsággal és nemi identitással kapcsolatban is).

 

Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány

https://kek-vonal.hu/

A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány 25 éve vallott missziója szerint a gyerekeket meg kell hallgatni, és a felnőtteket segíteni kell abban, hogy erre képesek legyenek. Telefonos segítséget nyújtanak: A 116 111-es Lelkisegély-vonalukon várják a gyerekek hívásait, a 116 000-ás telefonszámon elérhető Segélyvonal a Bántalmazott és Eltűnt Gyerekekért pedig szülők, tanárok, felelős felnőttek hívását várja, a 116 111-es számon a Kék Vonal Internet Helpline-t is, ahol fogadjuk az internetbiztonsággal kapcsolatban telefonálók kérdéseit. 

Képzéseket, webináriumokat is tartanak gyerekekkel foglalkozó szakembereknek - például az online világ kihívásairól, kortárs segítő program bevezetéséről, vagy szexuális visszaélések megelőzéséről. Letölthető anyagaik is sok hasonló témában segíthatik a gyerekekért dolgozó/aggódó felnőtteket. A Kék Vonal Ifjúsági Tanácsadó Testületbe pedig a társaikért tenni akaró fiatalokat várják. 

 

Magyar LMBT Szövetség

https://lmbtszovetseg.hu/ 

https://szivarvanyszakkor.hu/

A Magyar LMBT Szövetség a Magyarországon működő leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű szervezeteket összefogó ernyőszervezet. Célja, hogy elősegítse az LMBT szervezetek közötti kommunikációt és megteremtse az együttműködés és közös fellépés kereteit. A Szövetség készítette a Szivárvány Szakkör című honlapot és kiadványt is.

A Szivárvány Szakkör kiadványt és honlapot azért hozták létre, hogy legyen egy forrás, ahol LMBTQI és nem LMBTQI fiatalok egyaránt utána tudjanak nézni, hogy mit is jelentenek ennek a mozaikszónak az egyes betűi, mit jelent melegnek vagy transznak lenni, milyen diszkrimináció vagy zaklatás éri az érintetteket, és hogyan lehet tenni az elfogadó közösségért.

A Magyar Pszichológiai Társaság LMBTQ Szekciója

http://mpt.hu/a-tarsasagrol/szervezet/szekciok/lmbtq-szekcio

A szekciót olyan pszichológusok alapították, akik szívügyüknek tekintik az LMBTQ emberek érdekeinek szakmai képviseletét, megfelelő mentálhigiénés segítését, a magyar pszichológusok naprakész tudásának fejlesztését az érintettek szakszerű segítése érdekében.

 

Melegség és megismerés

http://melegsegesmegismeres.hu/ 

A Melegség és megismerés a Labrisz Leszbikus Egyesület és a Szimpozion Egyesület közös iskolai nem-formális nevelési programja.

A programban speciálisan képzett önkéntesek dolgoznak, sokuk pedagógus vagy pszichológus végzettségű. Két meleg felnőtt – lehetőség szerint egy férfi és egy nő – vállalkozik arra, hogy beszélget a fiatalokkal a melegségről, saját történetén, életeseményein is szemléltetve azt, milyen nehézségekkel kell megküzdenie egy meleg fiatalnak, felnőttnek, mit jelent a melegség a hétköznapokban.

Ajánlott tartalmak:

Még mindig tabu? LMBT személyek az iskolában

https://labrisz.hu/content/_common/attachments/file6.pdf 

A Kézenfogva, Graffiti és Tesióra című kisfilmek a videótárban

https://labrisz.hu/content/_common/attachments/file6.pdf 

 

És végül:

Sokszínűség Oktatási Munkacsoport 

Ajánlott tartalmak:

Gyakorlatok, óratervek  az eszköztárban

https://sokszinusegoktatas.hu/eszkoztar 

Tanári kézikönyvek és diák kisokos 

https://sokszinusegoktatas.hu/hirek/tanari-kezikonyv-sokszinuseg-hetehez-letoltheto 

https://sokszinusegoktatas.hu/hirek/megjelent-tanari-kezikonyvunk-es-diakoknak-szolo-kiadvanyunk-2020-sokszinuseg-hetere 

Kisfilmek az iskolai, előítéletes alapú zaklatással kapcsolatban

https://sokszinusegoktatas.hu/hirek/te-mit-csinalnal-kisfilmunk-az-iskolai-zaklatasrol 

https://sokszinusegoktatas.hu/hirek/hogyan-segithetek-som-animacios-filmjei-kisebbeknek 

Iskolai Sokszínűség Hete