Összefogás az emberi jogok tanításáért – Ismerd meg az Emberi Jogok nyilatkozatát! (FELHÍVÁS) | Sokszínűség Oktatás Munkacsoport

Összefogás az emberi jogok tanításáért – Ismerd meg az Emberi Jogok nyilatkozatát! (FELHÍVÁS)

Az emberi jogok világnapja alkalmából a Történelemtanárok Egylete, az Emberi jogok tanítása mozgalom kezdeményezője – az EJHA - emberi jogi nevelők hálózataval együttműködve – kampányt indít, amelynek célja, hogy december 10-én (vagy annak időszakában) minél több helyen legyen olyan program, amely felhívja a figyelmet az emberi jogok fontosságára, erősíti a társadalmi szolidaritást és felelős cselekvésre ösztönöz.

Az emberi jogok világnapját december 10-én ünnepeljük, mert 1948-ban ezen a napon fogadta el az ENSZ az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát.
A felhívás elsősorban pedagógusoknak és szociális segítőknek szól, de mindenkit érint, aki az emberi jogi nevelés terén aktív.

Mi a teendő?
Tarts diákjaidnak vagy más célcsoportodnak az emberi jogokhoz kapcsolódó foglalkozást, nézzetek meg egy ilyen témájú filmet, rajzoljatok, játsszatok, vagy vegyetek részt az Amnesty levélíró kampányában! Ilyen téma lehet pl. a diszkrimináció, a sajtószabadság, a lakhatás, a rasszizmus, a gyülekezési jog, a békéhez való jog, az oktatáshoz való jog, az esélyegyenlőség és sok más. Majd írjatok pármondatos beszámolót, esetleg képpel illusztrálva, majd posztoljátok a kampány Facebook eseményénél!

A programhoz a Sokszínűség Oktatási Munkacsoport eszköztárából, vagy az idei Iskolai Sokszínűség Hete anyagaiból is lehet válogatni.

Forrás, további információk és segédanyag-ajánlók: Az Emberi jogok tanítása mozgalom Facebook eseménye