Ott voltunk a XIX. Országos Neveléstudományi Konferencián | Sokszínűség Oktatás Munkacsoport

Ott voltunk a XIX. Országos Neveléstudományi Konferencián

Mi is részt vettünk a XIX. Országos Neveléstudományi Konferencián, amit idén a Pécsi Tudományegyetemen rendeztek meg november 7. és 9. között. 

A három nap folyamán szimpózium- és szekcióeladásokat lehetett meghallgatni a neveléstudományok különböző területeinek legfrissebb kutatási és gyakorlati eredményeiről 13 párhuzamos szekcióban. Külön szekciót kapott például az inklúzió és a bullying témája is – ez utóbbiban kaptunk helyet mi is.

Mielőtt Tihanyi Katalin, a SOM koordinátora bemutatta volna a programot, az elmondottaknak kiválóan megágyazott a Háttér Társaság munkatársának előadása: Sándor Bea először az Országos Iskolai Környezet Kutatás eredményeit mutatta be. Beszélt az LMBTQI diákok iskolai tapasztalatairól, az őket ért előítéletes alapú iskolai zaklatásról, annak hatásáról a diákok jóllétére, tanulmányi eredményeire, és arról, rendelkezésre állnak-e különböző erőforrások (pl. támogató tanárok, bullying-ellenes szabályzat, stb.) a bullying megelőzéséhez és kezeléséhez. Külön kitért a kutatási jelentés oktatási intézmények és iskolai dolgozók számára kidolgozott ajánlásaira. Ezek után – mint egy lehetséges erőforrásról – Tihanyi Katalin a Sokszínűség Oktatási Munkacsoport munkájáról, eredményeiről és kihívásairól beszélt, illetve olyan lehetséges eszközökről, amelyek használatával a pedagógusok hozzájárulhatnak a mindenki számára elfogadó, biztonságos iskola megteremtéséhez, függetlenül szexuális irányultságtól, nemi identitástól, vallástól, bőrszíntől, etnikumtól, fogyatékosságtól, vagy bármely más védett tulajdonságtól.

Iskolai Sokszínűség Hete