A homofóbia, transzfóbia és bifóbia elleni világnapra | Sokszínűség Oktatás Munkacsoport

A homofóbia, transzfóbia és bifóbia elleni világnapra

Május 17. a homofóbia, bifóbia és transzfóbia elleni világnap.

A dátum onnan ered, hogy 1990-ben ezen a napon törölte az Egészségügyi Világszervezet a homoszexualitást a Betegségek nemzetközi osztályozásából. Bár eltelt azóta 30 év, a homofóbia és traszfóbia nem tűnt el. A Háttér Társaság 2017-es kutatása szerint a résztvevő LMBTQI gyerekek, fiatalok nagy többsége (82%) jelezte, hogy érte szóbeli zaklatás a megelőző tanévben, leggyakrabban szexuális irányultsága vagy nemi önkifejezése/identitása miatt. A zaklatás pedig kihat a boldogulásukra, testi-lelki jóllétükre, énképükre, tanulmányi előmenetelükre.

De mit tehetünk szülőként vagy pedagógusként a gyermekünkért, diákjainkért illetve a homofóbia ellen 2020. májusában? És mit kezdjünk ezzel az egésszel érintettként? 

Szülőknek

Idén május 17. olyan helyzetben ért el minket, amelyben családok tízezrei vannak összezárva otthonukban a kijárási korlátozások és az iskolák bezárása miatt. Ez harmonikusan kapcsolatban élő családoknak is nagy kihívás. De még nagyobb nehézséget jelent akkor, ha egy fiatal esetleg úgy van együtt folyamatosan családjával, hogy közben úgy érzi, nem lehet önmaga, titkolnia kell szexuális irányultságát vagy nemi identitását, és fél, hogy nem fogadnák el azok, akik a legközelebb állnak hozzá. Vagy esetleg már előbújt korábban, de úgy érzi, családtagjai nem tudnak mit kezdeni a helyzettel, tabuként kezelik a témát, esetleg ellenségesek. 

Nehéz a szülőknek is, hiszen a legtöbben - legjobb szándékuk ellenére - nem tudják, hogyan viszonyuljanak a témához, és nem tudják, hova forduljanak segítségért. Nekik szól a Szülők a szivárvány alatt című kiadvány, ami kifejezetten meleg, leszbikus, biszexuális, transznemű, queer és interszex fiatalok szüleinek íródott. Érdemes megnézni a fenti LMBTQI a gyerekem című kisfilmet is, amelyben hat magyar szülő meséli el, hogyan élte meg gyermeke coming out-ját.

Pedagógusoknak

A "Mert a szónak nagy ereje van" című videót azért ajánljuk, mert három fiatal a saját szavaival fogalmazza meg azt, hogy az ő tapasztalataik alapján mi a kulcs a homofóbia legyőzéséhez: a beszélgetés.

Igaz, jelen helyzetben a pedagógusoknak fokozottan nehéz online figyelemmel kísérni, valójában hogy vannak diákjaik és milyen nehézségekkel, konfliktusokkal, esetleg zaklatással szembesülnek a digitális tanrend alatt. Korábban is számos anyagot osztottunk meg azzal kapcsolatban itt, a SOM honlapon, hogyan lehet a szexuális irányultság és nemi identitás témáját bevinni órákra - ezek egy része online is alkalmazható. Mindezek közül érdemes kiemelni, hogy a Labrisz  által kiadott Még mindig tabu? című kiadvány helyzeteinek megbeszélése, vagy a kiadvány alapján készült kisfilmek feldolgozása kimondottan hasznos lehet. 

LMBTQI fiataloknak 

Sok fiatal szembesül azzal alatt a dilemmával: “Most, hogy össze vagyunk zárva, vajon tényleg ez a legjobb alkalom, hogy előbújjak a szüleim előtt? De hogyan tegyem ezt?” Bár minden helyzet, minden család más, van fogódzó: itt elérhető a Budapest Pride  Ez vagyok én című kiadványa, ami az egyik legrészletesebb magyar nyelvű útmutató az előbújással kapcsolatban. Ajánljuk mindenkinek, aki előbújásra készül, de annak is, aki még bizonytalan.

Előfordulhat olyan, hogy valaki nem tudja senkivel megbeszélni legféltettebb titkait, még a családjával sem. Számukra a Háttér Társaság Információs és Lelkisegély Szolgálata nyújthat támogatást: tapasztalt és képzett önkénteseket anonim módon  telefonon, emailben, chat-en és Skype-on lehet keresni mindenféle LMBTQI témájú kérdéssel, problémával. (A telefonszám +36 1 329 33 80, és  18-tól 23 óráig hívható, a chat szolgáltatás elérhetősége http://chat.hatter.hu/.) Akinek személyes beszélgetésekre, támogatásra van szüksége, jelentkezhet ingyenes beszélgetés-sorozatra mentálhigiénés és LMBTQI specifikus tapasztalattal rendelkező segítőkkel a Háttér Személyes Segítő Szolgálatához is, ahol már online is foglalkoznak a hozzájuk fordulóval.

 

 

Iskolai Sokszínűség Hete