Jó gyakorlat Latin-Amerikából: Fiatalok mozgalma a fogyatékossággal élők jogaiért | Sokszínűség Oktatás Munkacsoport

Jó gyakorlat Latin-Amerikából: Fiatalok mozgalma a fogyatékossággal élők jogaiért

Egy új, élénken tevékenykedő ifjúsági csoport alakult Latin-Amerikában, amely olyan módon áll ki az emberi jogokért, amilyet még nem nagyon láttunk korábban.

A Movimiento Estamos Tod@s En Acción (META) - kb. “Mindannyi@n Cselekszünk Mozgalom” - nevű csoport egyedisége már a tagságát nézve megmutatkozik. A régió tíz országából csatlakoztak ép és fogyatékkal élő fiatalok, hogy együtt küzdjenek az emberi jogokért is általánosságban, de különösképpen a fogyatékkal élők jogaira fókuszálnak. A különöző képességekkel élő diákok zökkenőmentes együttműködése az egyik tényező, ami a METÁ-t olyan egyedivé teszi. A META egyik costa rica-i tagja, Geannina Zuniga szerint a csoport “a világ jövőjét” reprezentálja, mivel “nem léteznek szociális stigmák és örökölt tabuk a működésükben”, ehelyett azt példázza, hogy különböző emberek különböző országokban hogyan tudnak kommunikálni és együtt dolgozni.

Beszélő képek

Például: egy ilyen, társadalmilag tudatos és tech-guru nemzedék egy virtuális, jelnyelvvel felvértezett, animációs oktató képeslapcsomag kifejlesztésével változtatja meg a világot.

Válaszul arra a tényre, hogy siket és hallássérült emberek számára hiányoznak a megfelelő szexuális edukációs tananyagok, a META kifejlesztett egy FARST nevű applikációt, ahol egy animált narrátor oktat spanyolul és jelnyelven egyaránt. Ez a könnyen használható eszköz jellemző a META tevékenységére: ingyenes, technikailag előremutató, praktikus, és egy fontos szükségletet elégít ki.

Virtuális demokrácia

Az, ahogy a csoport összeül és döntéseket hoz, szintén szokatlan: a tagok nagyon ritkán tartózkodnak ugyanabban a helyiségben, ugyanabban az időben. Az olyan közösségi média platformok, mint a Facebook vagy a WhatsApp alkalmasak arra, hogy elérjék és összehívják a tagokat egész Latin-Amerika területéről. Jelentős számú fiatal csatlakozott Argentínából, Kolumbiából, Costa Ricából, a Dominikai Köztársaságból, Ecuadorból, Guatemalából, Hondurasból, Mexikóból, Peruból és Uruguayból.

Minden tagnak egyenlő súlyú szavazata van minden csoportszintű döntésben. Ha a METÁ-t meghívják egy nemzetközi fórumra, a tagok először virtuálisan tanácskoznak a lehetőségről, és szavaznak arról, hogy ki a legalkalmasabb arra, hogy képviselje a csoport üzenetét.

Ilyen módon érték el nemrég például azt is, hogy képviseljék az érdekeiket az ENSZ Bizottsága előtt a fogyatékkal élők jogairól szóló egyezménnyel kapcsolatban Genfben.

A META gyökerei 2012-ig nyúlnak vissza, amikor az uruguayi Fogyatékosok Inkluzív Neveléséért Alapítvány - az Open Society Foundations egyik támogatottja - részt vett egy vitaversenyen Mexikóban, számos fogyatékkal élő versenyzővel. A versenyen nem voltak külön kategóriák a fogyatékkal és az anélkül élőknek, úgyhogy rengeteg fogyatékos fiatal számára ez egy különleges, egyedi alkalom volt arra, hogy teljes mértékben bevonódva részt tudjanak venni egy ilyen versenyen.

Az esemény az ép versenyzőkre is nagy hatással volt. Vitáztak a társaikkal, néhány esetben jeltolmács segítségével, és semmi nehézséget nem jelentett a beszéd- és halláskülönbség a másokkal való kapcsolatteremtésben. Mariana Rebollo, egy uruguayi META tag azt mondta, hogy ez a tapasztalat hozzásegítette ahhoz, hogy jobban megértse “a mások által megélt valóságok sokféleségét”.

“Nagyon fontos tapasztalat volt, mert mindenkinek megváltozott a mentalitása a fogyatékossággal kapcsolatban”, mondta egy másik résztvevő. “Már nem néztek furán egy kerekesszékkel vagy egy fehér bottal közlekedő emberre, egyszerűen annak tudtuk látni a másikat, aki történetesen fogyatékkal él, ami: egy másik embernek!”

Erős hang

Mára a METÁ-nak egyre erősebb a hangja: olyan fejlesztési politikákat támogat és népszerűsít, amelyek aktívan bevonhatják a fogyatékkal élő fiatalokat a döntéshozásba, helyi, országos és nemzetközi szinten is.

A változás mozgatórugójaként a META tudatosín törekszik arra, hogy felerősítse a tagok hangjait. “Azt, hogy mit érünk el, az határozza meg, hogy mindegyikünk képes lesz-e részt venni annak a társadalomnak ez építésében, amit megérdemlünk,” mondta Santiago Alvarez, egy tag a Dominikai Köztársaságból.

A mexikói Angel Rodriguez pedig a következőket tette hozzá: “Sok egyeben kívül a METÁ-nak köszönhetem azt is, hogy megértettem, hogy az inklúzió nem olyasmi, ami csak a fogyatékkal élők érdeke; ez olyan ügy, ami minden ember számára fontos."

 

A kép és a szöveg forrása: Virtual, Inclusive, and Strong: How a Youth Group Brings Disability Rights Mainstream